Spouwmuurisolatie
Isoleer de muur en geniet van een stabiele temperatuur
Isoleer de muren van uw woning
Het na- isoleren van spouwmuren zorgt er simpelweg voor dat de warmte in huis blijft en de kou buiten. Het grootste voordeel van het na-isoleren van de spouwmuren is de besparing die hiermee te behalen valt op de stookkosten. Tevens zijn tocht en koude luchtstromen verleden tijd.
Wat is een spouwmuur en wat is het effect van spouwmuurisolatie?
Een spouwmuur is een muur die bestaat uit twee gevels, de binnen en de buitengevel. Tussen deze twee gevels bevindt zich een lege ruimte van ca. 50-60mm. Deze lege ruimte is de ‘spouw’. Het opvullen van deze lege ruimte met isolatiemateriaal voorkomt warmte en energieverlies via de gevels.
Vandaag de dag is het standaard dat er tijdens de nieuwbouw meteen spouwmuurisolatie wordt aangebracht, helaas was dat tot eind jaren 70 niet het geval. Hierdoor zijn er in ons land nog veel woningen met ongeïsoleerde spouwmuren en een hoog energieverlies.
Met de hedendaagse kennis en technieken is het isoleren van spouwmuren zonder risico’s en levert het een forse besparing op de energierekening. Tevens wordt door het isoleren van de spouwmuren het wooncomfort enorm verhoogd.
Op welke wijze kunnen spouwmuren geïsoleerd worden?
Bij het na-isoleren van spouwmuren wordt de luchtruimte tussen de binnen en buitengevel opgevuld met een isolatiemateriaal. Een voordeel van spouwmuurisolatie is het feit dat er geen bouwkundige aanpassingen aan de woning benodigd zijn. Het isolatiemateriaal wordt eenvoudig geïnjecteerd door kleine gaten welke vooraf in de voeg worden geboord. Nadat de gehele ruimte tussen de gevels gevuld is met het isolatiemateriaal worden de vulgaten in nagenoeg dezelfde kleur weer dicht gevoegd. Hierdoor zal het uiteindelijk niet opvallen dat er spouwmuurisolatie bij de woning is aangebracht.
Voordelen van spouwmuurisolatie zijn:
Besparing op energiekosten
Verhoogde wooncomfort
Milieuvriendelijk door CO2-uitstoot besparing
Verhoogde waarde van de woning
Snelle installatie
Wat voor soorten isolatiemateriaal zijn er om spouwmuren te isoleren?
Voor het na-isoleren van spouwmuren maakt Ratering Isolaties gebruik van drie verschillende producten. Deze producten zijn Polyurethaan (PU-Schuim), HR++ EPS parels en Knauf Supafil (minerale wolvlokken). Het materiaal wat in de spouwmuur toegepast kan worden is afhankelijk van diverse factoren. Een van onze ervaren adviseurs kan op basis van een inspectie aangeven welk materiaal per situatie het meest geschikt is.
Klik hier om meer te lezen over de verschillende isolatie materialen
Bekijk hier onze spouwmuurisolatie projecten

Spouwmuurisolatie in De Groeve
Voor deze woning in De Groeve mochten wij 35m² spouwmuurisolatie door middel van polyurethaanschuim toepassen

Spouwmuurisolatie in Annen
Voor deze woning in Annen mochten wij 23m² spouwmuurisolatie toepassen door middel van EPS Parels

Spouwmuurisolatie in Assen
Voor deze woning in Assen hebben wij 41m² spouwmuurisolatie door middel van EPS parels toegepast

Spouwmuurisolatie in Eexterveen
Voor deze woning in Eexterveen hebben wij 65m² spouwmuurisolatie door middel van EPS Parels aangebracht
Wat zeggen klanten over ons
Marianne Tiemens
Vandaag een adviseurs van Ratering Isolaties thuis gehad. Echt fijn dat iemand samen met je kijkt hoe je huis geisoleerd is. Aardig en professioneel! En we hebben goede tips gekregen. Gelukkig voor ons valt er qua isolatie niet veel te winnen. Maar dat maakte voor het gesprek niks uit. Kortom: goede service zonder het gevoel te krijgen een dienst te moeten ‘kopen’
Ronald van Dijk
Zeer goed geregeld en prettig personeel dat de situatie goed inschat
maarten righarts
Inge Rijkers
Ratering heeft mijn uitlaatservice bus van een coating voorzien zodat ik de kennels achterin kan uitspuiten. Ik ben er super blij mee, de service en klantvriendelijkheid was helemaal top! Ik zou dit bedrijf aan iedereen aanraden! Zeer professioneel
Dauwpunt verplaatsing
Het dauwpunt is de temperatuur waarop de lucht niet meer in staat is om zijn waterdamp vast te houden en er condens begint te vormen. Daar waar de warme lucht uit de woning en de koude lucht van buiten elkaar ontmoeten, koelt de lucht tot het dauwpunt.
Bij een niet geisoleerde woning is dit punt vaak buiten de woning.
Hoe gaat het gehele traject (van offerte tot uitvoering) in zijn werk?
Vanaf de eerste vrijblijvende aanvraag bij ons zal een afspraak met één van onze adviseurs tot stand komen. Deze komt langs om de woning op te nemen. Allereerst zal onze adviseur de spouw beoordelen op vervuiling, breedte en eventuele koudebruggen middels een endoscoop.
Aan de hand van dit endoscopisch onderzoek zal onze adviseur een of meerdere materialen adviseren. Het is namelijk mogelijk dat er meerder optie(s) zijn om despouwmuren te isoleren. In sommige gevallen is dit ook duidelijk niet het geval en zal er slechts een materiaal geschikt zijn. Het is tevens een mogelijkheid dat onze adviseur adviseert om niet over te gaan tot het isoleren van de spouwmuren. Een dergelijk advies komt vaak voort uit een hoge mate van vervuiling in de spouwmuur of een slechte staat van de gevels.
De laatste stap voor onze adviseur is het vastleggen van de afmetingen van de woning. Op basis van de door hem verzamelde informatie zal een gespecificeerde offerte gemaakt worden.
Vanaf het moment van opdracht voor de isolatiewerkzaamheden proberen wij deze altijd binnen drie weken na akkoord in te plannen.
Op de afgesproken dag zullen onze monteurs in de ochtend op locatie arriveren en starten zij met het boren van de vulgaten. Vervolgens zal de spouw worden voorzien van het gekozen isolatiemateriaal. Nadat de spouw volledig gevuld is worden de vulgaten dicht gevoegd in nagenoeg dezelfde kleur als de bestaande voeg. Alle restmaterialen rond de woning worden na het klaren van de klus door onze monteurs opgeruimd zodat er verder geen overlast van onze werkzaamheden zal plaatsvinden.
Spouwmuurisolatie verwijderen
In het verleden werden spouwmuren vaak (na-)geïsoleerd middels UF-Schuim of steenwol vlokken. Door weersinvloeden en ongedierte blijkt deze oude isolatie nogal eens wat gebreken te vertonen. Bij inspectie blijkt dat het materiaal vaak grotendeels vergaan of verzakt is. Naar aanleiding van dit soort gebreken ontstaan er vocht/schimmelproblemen en energieverliezen.
Ik denk dat mijn spouwmuur van slecht isolatiemateriaal is voorzien, en nu?
Wanneer u vermoedt dat uw spouwmuren in het verleden zijn (na-)geïsoleerd met bovengenoemde materialen en dit niet meer het gewenste effect biedt, kunnen wij een analyse verrichten. Aan de hand van deze analyse volgt een advies over het eventueel herstellen of verwijderen van de oude isolatie.Hoe werkt het herstellen van oude spouwmuurisolatie?
Mocht blijken dat uw oude spouwmuurisolatie nog in een redelijke staat verkeerd, dan is het vaak een optie om deze te herstellen. Het herstellen geschiedt door de spouwmuren bij te vullen met een gelijkwaardig materiaal. Is uw spouwmuur bijvoorbeeld reeds voorzien van minerale wol, dan zal deze worden bijgevuld met nieuwe minerale wol.Hoe werkt het verwijderen van oude spouwmuurisolatie?
Wanneer blijkt dat de reeds aanwezige spouwmuurisolatie niet hersteld kan worden, dient men deze te verwijderen. Het verwijderen van deze spouwmuurisolatie geschiedt middels speciale afzuigapparatuur. Deze afzuigapparatuur beschikt over HEPA filters die het vrijkomen van fijn stof in de buitenlucht tot een minimum beperken. Na het verwijderen van de oude spouwmuurisolatie kan er nieuwe, hoogwaardige spouwmuurisolatie worden aangebracht.Om het plaatje compleet te maken, kunnen de gevels worden geïmpregneerd. Impregneren is het aanbrengen van een beschermende laag op de buitengevel en werkt tegen vocht en andere vervuiling. Vochtige gevels verhogen de kans op schimmelvorming, mosvorming en vorstschade. Het impregneren heeft een positieve invloed op de isolatie; doordat er geen water meer in de gevel kan dringen, blijft deze droger en hierdoor stijgt de warmte-isolerende werking. Een vochtige woning is moeilijker warm te stoken en vraagt daardoor meer energie.