Nieuws

Subsidie DuMaVa

Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed!

Om het klimaatdoel van 2030 te halen is het belangrijk dat ook de maatschappelijke organisaties gaan verduurzamen. Ook vanwege hun voorbeeldfunctie.

De DuMaVa subsidie probeert hier aan bij te dragen door een subsidie beschikbaar te stellen voor het vastgoed van maatschappelijke instellingen binnen Nederland.

Kijk goed naar de voorwaarden en contact ons voor het isoleren.

 

SubsidieSubsidie maatschappelijk vastgoed verduurzamen

 

Voor wie?

U valt binnen de doelgroep van DUMAVA als uw vastgoed in Nederland staat en eigendom is van een maatschappelijke instelling binnen de sectoren:

 • Decentrale overheid, zoals een gebouw met een publieke functie dat eigendom is van de gemeente, provincie of waterschap;
 • Onderwijs, zoals gebouwen van een basisschool, middelbare school, universiteit, mbo- of hbo-instelling;
 • Zorg, zoals een ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingshuis. U moet hiervoor een SBI-code hebben die staat op de lijst ‘SBI-codes DUMAVA’. Deze vindt u onder deze paragraaf;
 • Cultuur, zoals een poppodium, kunstcollectief of theater. Het hebben van een Culturele ANBI-status is een vereiste;
 • Rijksmonument dat geen woonhuis is, zoals een museum waarvan het gebouw is ingeschreven in het rijksmonumentenregister;
 • Religieuze instellingen, zoals een moskee of een kerk. U moet hiervoor een SBI-code hebben die staat op de lijst ‘SBI-codes DUMAVA’. Deze vindt u onder deze paragraaf;
 • Overige gebouwen met een publieksfunctie, zoals een stichting, vereniging, peuterspeelzaal, buurthuis of gemeenschapscentrum. U moet hiervoor een SBI-code hebben die staat op de lijst ‘SBI-codes DUMAVA’. Deze vindt u onder deze paragraaf.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Kiest u voor het uitvoeren van 1, 2 of 3 verduurzamingsmaatregelen, óf voor een integraal verduurzamingsproject?

Vraagt u voor minder dan € 25.000 subsidie aan en zijn uw projectkosten dus lager dan € 83.333? Dan ontvangt u bij vaststelling van de subsidie meteen 100% van het subsidiebedrag.

Vraagt u voor € 25.000 of méér subsidie aan en zijn uw projectkosten dus € 83.333 of meer? Dan ontvangt u bij verlening van de subsidie eerst een voorschot van 70%. Na het uitvoeren van de maatregelen moet u vaststelling aanvragen. U ontvangt daarna de overige 30% van de subsidiekosten.

Wij hebben onze start gemaakt in ons pand in Buinerveen en hier hebben wij ook mogen groeien. Nu zijn we onze locatie ontgroeid en gaan wij verhuizen naar een grotere locatie in Stadskanaal. Rond de bouwvak van 2022 verwachten wij over te gaan.

Een nieuw en groter pand voor Ratering Isolaties

Wij hebben onze start gemaakt in ons pand in Buinerveen en hier hebben wij ook mogen groeien. Van een paar man in dienst en een paar auto’s, naar 28 man en tien combinaties die dagelijks op pad zijn. Zo kunnen wij steeds meer een verschil maken en Noord Nederland voorzien van isolatie. Of het nu voor bedrijfspanden, utiliteit of gewoon woningen zijn. Nu zijn we onze huidige locatie in Buinerveen toch echt ontgroeid en gaan wij verhuizen naar een grotere locatie in Stadskanaal. Hier hebben we meer ruimte om onze bedrijvigheid uit te voeren, maar ook ruimte om weer te groeien. Rond de bouwvak van 2022 verwachten wij over te gaan.

Hou onze socials in de gaten voor periodieke updates.

10 juni 2022 update

13 mei 2022 update

12 april 2022 update

21 januari 2022 update

Energielabel vermeld nu 'Standaard voor isolatie'

Vanaf 1 augustus staan op alle energielabels vermeld of de isolatie van een woning voldoet aan de ‘Standaard voor isolatie’. Met deze goedkeuring is het huis goed genoeg geïsoleerd om van het aardgas af te gaan. In veel gevallen kan de woning daarmee aangesloten worden op een warmtepomp of een warmtenet.

De standaard voor woningisolatie is in maart dit jaar al gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Het doel met deze nieuwe regeling is om woningeigenaren niet alleen aan te sturen op het verlagen van de energierekening, ook krijgen ze handvatten om de isolatie te verbeteren en te werken naar een aardgasvrije woning. Potentiële kopers hebben bij de aankoop van een huis snel een overzicht van de nodige verbeteringen om de woning aardgasvrij te verwarmen, wat uiteindelijk een totaaloverzicht oplevert van de te verwachten verduurzamingskosten.

De Standaard

Wanneer de woning voldoet aan de standaard, verliest de woning zo min mogelijk warmte via buitenmuren, vloer, dak, ramen en deuren. Door deze isolatie, kierdichting en ventilatie is de woning klaar voor de overstap naar een duurzame warmtevoorziening. In veel gevallen is dan ook geen aanpassingen nodig aan de verwarming.

De standaard houdt rekening met de bouwkundige kenmerken van de woning. Woningen van voor 1945 hebben bijvoorbeeld vaak geen spouwmuur: een muur die uit twee evenwijdige delen bestaat. De standaard is voor deze woningen daarom minder strikt dan voor woningen van na 1945. Voor huizen van voor dit jaar maakt het isoleren naar de standaard de woning geschikt voor een duurzame warmtebron met een lagere aanbodtemperatuur van vijftig graden. Woningen van na 1945 kunnen worden aangesloten op een duurzame warmtebron van minimaal zeventig graden.

1,5 miljoen woningen voor 2030

Zowel de bouwstandaard als de aanduiding daarvan op het energielabel vloeien voort uit het Klimaatakkoord. Hierin is afgesproken om 1,5 miljoen woningen voor 2030 te verduurzamen. Het Rijk wil de consumenten daarbij zoveel mogelijk op weg helpen.

Hiervoor is nu de ISDE regeling, de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing. Om deze subsidie te krijgen, moeten woningeigenaren minimaal twee verduurzamingsmaatregelen nemen. Daarnaast kan men BTW terugvragen op nieuwe zonnepanelen, en bestaan er lokale subsidieregelingen.

De Standaard voor woningisolatie staat vanaf 1 augustus op alle nieuwe energielabels. Vanaf 1 september kunnen huiseigenaren hun labels die tussen 1 januari en 1 augustus zijn geregistreerd, inclusief vermelding downloaden van MijnOverheid.

Bron: Rijksoverheid

Extra hypotheekruimte voor verduurzamende maatregelen

Ga je een huis kopen? Voor verduurzamen mag je extra lenen. Neem in de hypotheek ruimte voor bijvoorbeeld betere isolatie en zonnepanelen. Je krijgt weliswaar hogere hypotheeklasten, maar je betaalt iedere maand minder voor energie. Bovendien stijgt de waarde van je nieuwe huis, help je het klimaat en ben je beter voorbereid op wonen zonder aardgas.

Bij het afsluiten van je hypotheek mag je extra lenen voor energiebesparende maatregelen: tot 6 procent van de waarde van je woning, met een maximum van € 9.000 euro. Voor € 9.000 heb je in een gemiddelde eengezinswoning bijvoorbeeld 10 zonnepanelen, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Vraag je adviseur of hypotheekverstrekker naar de regeling ‘extra hypotheek voor energiebesparende voorzieningen’ of ‘financiering van EBV’.

De voordelen op een rijtje

 1. Grote kans dat je in je nieuwe huis gaat klussen of verbouwen. En als je toch bezig bent, is bijvoorbeeld isoleren een kleine extra moeite.
 2. Je profiteert vanaf de eerste dag in je nieuwe huis van de voordelen: een lage energierekening en meer wooncomfort.
 3. Denk vooruit en zet meteen een stap richting wonen zonder aardgas. De omschakeling naar nieuwe energie gaat sneller dan je denkt en wachten met goede isolatie of zelf energie opwekken is zonde. Alles wat je nu meeneemt in een verbouwing van je huis hoeft straks niet meer te gebeuren.
 4. Je bent nu toch bezig met financiering, je hoeft niets extra’s te regelen op een ander moment en kunt het nu meteen meenemen. Check het bij je adviseur of hypotheekverstrekker.
 5. Het voordeel van een hypotheek als financiering voor energiemaatregelen is dat in veel gevallen de looptijd 30 jaar is. De maandlasten voor een lening met lange looptijd zijn lager dan bij een lening met korte looptijd.

Voor welke maatregelen kun je extra lenen?

Deze verbeteringen aan je huis vallen onder de regeling ‘extra hypotheek voor energiebesparende voorzieningen’:

 • Isolatie van dakvloer en gevel
 • HR++ en triple glas
 • Isolerende kozijnen en deuren
 • Warmtepomp
 • Zonnepanelen
 • Energiezuinige ventilatie
 • Douche met warmteterugwinning

Rekenvoorbeeld woonlasten hoekwoning

Stel, je koopt een hoekwoning uit 1970 met dakisolatie, gewoon dubbel glas en een hr-ketel en je hebt hiervoor een hypotheek nodig van 202.000 euro. Je gaat deze woning verbeteren met spouwmuurisolatie, vloerisolatie en 10 zonnepanelen. Dit kost samen zo’n 8.000 euro. Je neemt hiervoor extra hypotheek. Je totale woonlasten dalen met 45 euro per maand.

Wie bieden de extra hypotheek aan?

Niet alle geldverstrekkers bieden de extra hypotheek voor energiebesparing aan. Ook zijn er banken die het wel aanbieden, maar een renteopslag rekenen omdat ze een hypotheek tussen de 100 en 106 procent als een extra risicoklasse zien.

Vereniging Eigen Huis heeft een overzicht gemaakt van banken die het niet aanbieden, banken die aan aanbieden met renteopslag, en banken die het aanbieden zonder renteopslag. Bekijk het overzicht – (pdf) – augustus 2019.

Nu budget reserveren, straks klussen kiezen

Weet je bij het afsluiten van de hypotheek al welke energiemaatregelen je wilt nemen, en heb je ook al definitieve offertes van bedrijven? Dan kan je het geld voor de maatregelen meteen krijgen.

Weet je nog niet precies welke energiemaatregelen je wilt nemen, of heb je de bedrijven die het gaan uitvoeren nog niet uitgekozen? Dan kun je de keuze nog even uitstellen. Je hoeft bij het regelen van een extra hypotheek voor energiemaatregelen namelijk niet per se een plan met definitieve offertes aan te leveren. Bij een aantal hypotheekverstrekkers is het voldoende om een plan met voorlopige maatregelen en een voorlopige inschatting van de kosten te maken. Het geld komt dan in een bouwdepot. Dit depot wordt ook wel ‘Energiebespaarbudget’ genoemd.

De uitbetaling gebeurt op basis van de nota’s van energiemaatregelen die je daadwerkelijk hebt laten uitvoeren. Dat mogen dus andere maatregelen zijn dan je in je plan hebt opgenomen.

Bron: Milieu Centraal

Actuele budgetcijfers (2021) Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Wilt u weten hoeveel budget er nog beschikbaar is voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)?

Het subsidiebudget voor 2021 bedraagt € 124 miljoen voor investeringen in warmtepompen, zonneboilers, isolatie en warmtenetten. Dit budget is bestemd voor particulieren en zakelijke gebruikers. Voor zakelijke gebruikers geldt dat zij niet in aanmerking komen voor investeringen die betrekking op isolatie en warmtenetten.

De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat of maatregel hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp en isolatie en de energieprestatie daarvan. De indicatieve bedragen staan op de apparatenlijsten. Voor de aansluiting op een warmtenet geldt een vast bedrag van € 3.325.

Stand van zaken 2021

Het beschikbare subsidiebudget voor investeringen in warmtepompen, zonneboilers, isolatie en warmtenetten door zakelijke gebruikers en/of particulieren bedraagt in 2021 € 124 miljoen. Van januari tot en met juni 2021 zijn er 17.631 aanvragen ingediend voor 37.275 apparaten en/of maatregelen.

De deels geschatte claim van deze aanvragen bedraagt € 38,8 miljoen. De geschatte budgetclaim 2021 is inclusief particuliere aanvragen.

Voor het onderdeel isolatie is een bedrag van € 20,1 miljoen geclaimd, wat weer kan worden onderverdeeld naar verschillende typen isolatie.

Het beschikbare subsidiebudget voor investeringen in windturbines en zonnepanelen door zakelijke gebruikers bedraagt in 2021 € 40 miljoen. Van januari tot en met mei 2021 zijn er 633 aanvragen ingediend. De claim van deze aanvragen bedraagt € 6,0 miljoen.

Cijfers per gemeente en provincie

Wilt u weten hoeveel Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) in uw provincie of gemeente is verleend? En voor welke apparaten? U ziet het in een oogopslag in de ISDE Viewer van Nederland. De gegevens vanaf 1 januari 2016 (de start van de regeling) tot en met 31 december 2020 zijn in deze viewer verwerkt. Per 1 januari 2021 is de ISDE-regeling samen met de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) opgegaan in de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (afgekort ook ISDE).

Bron: RVO

Wat zijn de meest effectieve manieren om je huis te isoleren?

Doordat warmte opstijgt, verliezen de meeste huizen veel warmte via het dak, waardoor u onnodig veel moet stoken. Wanneer u het dak isoleert, gaat er tot wel tien keer minder energie verloren. Schuine én platte daken kunnen zowel aan de binnen- als buitenzijde worden geïsoleerd.

De binnenzijde van het dak kan geïsoleerd worden met gesloten polyurethaanschuim. Doordat het polyurethaanschuim over een hoge dampdichtheid beschikt is het toepassen van folie(s) zoals bij het isoleren met glas/steenwol niet nodig. Dit bespaart werk en neemt tevens het risico op luchtlekkage weg. Het schuim kent een zeer hoge isolatiewaarde, en doordat het vloeibaar gespoten wordt dicht het alle naden en kieren in uw dakbeschot. Zoals reeds vermeld is het schuim zeer dampdicht, en het toepassen van damp remmende folie(s) is hierdoor niet nodig.

Na het dak kan de spouw worden aangepakt, de ruimte tussen buiten- en binnenmuur. De meeste woningen van na 1920 hebben zo’n spouwmuur. Vanaf de jaren 70 zijn huizen opgeleverd met een geïsoleerde spouw. Isoleren kan door de spouw met minerale wol, schuim of parels te vullen. Voor het na-isoleren van spouwmuren maakt Ratering Isolaties gebruik van Polyurethaan (PU-Schuim)HR++ EPS parels en Knauf Supafil (minerale wolvlokken). Het materiaal wat in uw spouwmuur toegepast kan worden is afhankelijk van diverse factoren. Een van onze ervaren adviseurs kan op basis van een inspectie aangeven welk materiaal in uw situatie het meest geschikt is. Meer informatie over de toe te passen materialen vindt u op onze isolatie materialen pagina.

Nog een belangrijke energiebesparende maatregel is isolatie van de onderzijde van de vloer op de begane grond. Dit kan gebeuren met isolatieplaten van minerale wol of kunststof isolatieplaten zoals tempex of met folie-isolatie of gespoten isolatieschuim. Door de vloer aan de onderzijde te isoleren middels polyurethaanschuim wordt deze afgesloten van het klimaat in uw kruipruimte. Hierdoor heeft de koude lucht in uw kruipruimte geen invloed meer op de temperatuur van uw vloer. Uw vloer zal dezelfde temperatuur aannemen als alle andere voorwerpen in de woning, hierdoor zijn tocht en koude voeten verleden tijd. Een ander bijkomend voordeel is de lucht en vochtdichtheid van de aangebrachte isolatielaag. Deze zorgt er tevens voor dat schimmels en vocht uw vloer niet meer aantasten. Hierdoor creëert u een beter leefklimaat in uw woning.

Als laatste HR-isolatieglas in ramen en deuren aanbrengen. Behalve dat isoleren vanwege de energiebesparing op de lange termijn goed voor het milieu is, heeft het nog een voordeel. Het wordt een comfortabel huis zonder tocht, vocht of kou; als het ware een warme jas.

Bron: Telegraaf