Ratering Isolaties Logo smushed met slogan

Vragen? Bel ons: 0599 211 900

Nadieh - Manager klantenservice

Polyurethaan (PUR)

Wat is Polyurethaan(PUR)-schuim?

Polyurethaan (pur) is een belangrijke familie polymeren, die veel toepassingen kent. Het schuim is het meest bekend als de variant die men in de spuitbussen bij diverse bouwmarkten kan kopen. Deze worden tijdens de bouw vaak gebruikt op naden en kieren te dichten. Het schuim wat men in de bouwmarkt koopt is slechts een variant van een breed scala aan polyurethaanschuimen. Polyurethaanschuim is een van de meest veelzijdige isolatiematerialen die we kennen en kan zowel ingezet worden bij spouwmuur, vloer of dakisolatie.

“Elke toepassing heeft zijn eigen pur”

Voor iedere specifieke toepassing is het schuim speciaal geproduceerd. De toepassing van dit materiaal varieert van spuitbussen om naden en kieren mee te dichten tot het schuim wat in uw matras verwerkt is. Zo is het schuim waarmee men spouwmuren isoleert anders dan het schuim dat men gebruikt om begane grondvloeren te isoleren.

De naam PUR zorgt vaak voor nogal wat verwarring. Dit komt doordat er zoveel verschillende soorten PUR op de markt zijn. Het PUR-schuim waar men over spreekt bij het na-isoleren van woningen en gebouwen is onder te verdelen in drie verschillende soorten:

  • “Gespoten PUR-schuim onder begane grondvloeren, tegen gevels of het dakbeschot.”
  • “Injecteerbaar PUR-schuim voor het na-isoleren van spouwmuren.”
  • “Injecteerbaar PUR-schuim voor het na-isoleren van tanks en andere holle voorwerpen.”

Wat is het verschil tussen deze soorten PUR-schuim?

Gespoten PUR-schuim

Het gespoten PUR-schuim wat men gebruikt om begane grondvloeren, nieuwe gevels en daken te isoleren is een zeer hard geel schuim met een gesloten celstructuur. Dit schuim is vergelijkbaar met het schuim dat in de wand van uw koelkast of diepvries is toegepast als isolatie. Het schuim beschikt over een zeer lage warmtegeleidingscoëfficiënt ook wel Lambda-waarde (λ) genoemd. Deze lambda-waarde bepaalt uiteindelijk de isolatiewaarde van het materiaal. Hoe kleiner deze lambda-waarde hoe beter het materiaal isoleert.

Doordat het PUR-schuim verspuitbaar is, en het zeer goed hecht op vele ondergronden is het zeer geschikt om diverse objecten te isoleren. Rondingen, aansluitingen en overige moeilijk bereikbare plekken kunnen hiermee perfect worden afgedicht.

PUR-schuim voor het na-isoleren van spouwmuren

Het injecteerbare PUR-schuim dat wordt gebruikt voor het na-isoleren van spouwmuren is een licht flexibel schuim, met een lagere dichtheid en een grotere lambda-waarde. Dit houdt in dat het schuim een lagere isolatiewaarde heeft dan het gespoten PUR-schuim dat men toepast onder begane grondvloeren. De lichte mate van flexibiliteit zorgt ervoor dat uw gevels te allen tijde in staat zijn om zich t.o.v. elkaar te bewegen.

PUR-schuim voor het na-isoleren van tanks etc.

Het injecteerbare PUR-schuim dat wordt gebruikt voor het na-isoleren van tanks en andere holle ruimtes beschikt over dezelfde hardheid en isolerende eigenschappen als het gespoten PUR-schuim. Ook dit materiaal beschikt over een gesloten celstructuur en heeft een zeer hoge isolatiewaarde.

Wat zijn de voordelen van polyurethaan voor isolatie?

  • ✅ Zeer hoge isolatiewaarde
  • ✅ Duurzaamheid
  • ✅ Snel en eenvoudig aan te brengen
  • ✅ Brandveilig
  • ✅ Milieuvriendelijk
  • ✅ Kosten besparend
  • ✅ Wooncomfort verhogend
  1. Hoge isolatiewaarde: Polyurethaan isolatie heeft een zeer hoge isolatiewaarde, waardoor het een van de meest efficiënte isolatiematerialen is. Dit betekent dat het huis beter geïsoleerd is en minder energie nodig heeft om warm te blijven in de winter en koel in de zomer.

  2. Duurzaamheid: Polyurethaan is een zeer duurzaam materiaal en kan vele jaren meegaan zonder dat het isolatie-eigenschappen verliest. Dit betekent dat het een lange-termijn investering is.

  3. Makkelijk te installeren: Polyurethaan isolatie is eenvoudig te installeren en kan snel en efficiënt worden aangebracht, zelfs in lastig bereikbare gebieden.

  4. Brandveilig: Polyurethaan isolatie is brandveilig en kan branden helpen te remmen of zelfs tegen te gaan, wat een extra veiligheid biedt voor uw huis.

  5. Milieuvriendelijk: Door de zeer hoge isolatiewaarde, draagt polyurethaan sterk bij aan de vermindering van CO2-uitstoot.

  6. Kostenbesparend: Polyurethaan isolatie helpt bij het besparen op energiekosten en kan op de lange termijn leiden tot een besparing op de energiekosten.

  7. Comfort: een goede isolatie zorgt voor een aangenamer binnenklimaat, waardoor uw woning comfortabeler is en u minder snel last heeft van tocht, vocht of koudebruggen.

Polyurethaan in het nieuws! Gezondheid en polyurethaanschuim

Polyurethaanschuim kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen als het niet op de juiste manier wordt aangebracht. Bij het spuiten van polyurethaanschuim kunnen vluchtige organische stoffen (VOS) vrijkomen, die een gezondheidsrisico kunnen vormen. Deze VOS kunnen irritatie van de ogen, neus, keel en longen veroorzaken en leiden tot ademhalingsproblemen.

Daarom is het belangrijk om een professioneel en ervaren isolatiebedrijf in te schakelen dat de juiste apparatuur en technieken gebruikt om polyurethaanschuim veilig en efficiënt aan te brengen. Er moeten ook voldoende veiligheidsmaatregelen worden genomen, zoals het gebruik van ademhalingsbescherming en ventilatieapparatuur, om de verspreiding van VOS te minimaliseren.

Als het polyurethaanschuim op de juiste manier is aangebracht en goed is uitgehard, is het een veilig en duurzaam isolatiemateriaal. Het is belangrijk om het schuim niet aan te raken of in te ademen totdat het volledig is uitgehard. Het duurt meestal 24 tot 48 uur voordat het schuim volledig is uitgehard. Daarbij geldt dat 2 uur na de isolatiemaatregelen de buitenkant van de isolatielaag al is uitgehard waardoor VOS niet meer zullen vrijkomen.

Het is dus belangrijk om een professioneel en ervaren isolatiebedrijf in te schakelen dat op een veilige en verantwoorde manier werkt om eventuele gezondheidsrisico’s te minimaliseren en de voordelen van polyurethaanschuim als isolatiemateriaal te maximaliseren.

  • ✅ Het gesloten cellig polyurethaanschuim dat wij gebruiken voldoet aan strenge veiligheidsnormen en -voorschriften. Dit wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld de voedings- en medische industrie.
  • ✅ Daarnaast worden wij als uitvoerende partij streng gecontroleerd om onze certificering te kunnen behouden. Zo blijft u gegarandeerd van een juiste en professionele uitvoering.
  • ✅ Gesloten cellig polyurethaanschuim verbeterd ook de luchtkwaliteit in huis, omdat het de hoeveelheid pollen, stof en andere allergeneen en verontreinigende stoffen die door scheuren en gaten in het huis kunnen komen, vermindert.
  • ✅ Tevens is geslotten cellig polyurethaanschuim een duurzaam product. Door zijn zeer effectieve isolerende eigenschappen en lange levensduur helpt dit bij het verminderen van de CO2-uitstoot.

Bekijk hier onze projecten met Polyurethaan (PUR)